Choď na obsah Choď na menu
 


Za MIER a NENÁSILIE - Svetový pochod a Laureáti Nobelovej ceny za mier

13. 6. 2011

SVETOVÝ POCHOD ZA MIER A NENÁSILIE

 

 

 

sa uskutočnil nedávno - od 2.10.2009 do 2.1.2010, celosvetovo, podporilo ho hlavne veľa "obyčajných" ľudí, ale aj  politikov, i umelcov, odborníkov, hviezd zo spoločenského života, morálnych vzorov (nositelia Nobelových cien za mier, vedu, literatúru)

 

- a v našich médiách o ňom nič nebolo.


Pochod niesol so sebou po celom svete Chartu za svet bez násilia, ktorej autormi sú Laureáti nobelových cien za mier (jej znenie je TU), ktorí sa každoročne stretávajú. Tentokrát sa stretli v Berlíne, najprv samostatne, a potom so zástupcami Svetového pochodu za mier a nenásilie... v Berlíne, v novembri 2009. Záverečné prehlásenie zo stretnutia Laureátov nobelových cien za mier nájdete TU.

 

 

 

Obrázok11.11.2009 sa v Berlíne zišli predstavitelia Svetového pochodu za mier a nenásilie s Laureátmi Nobelovej ceny za mier - nakoľko pochod nesie po celom svete Chartu za svet bez násilia, ktorá je spoločným vyhlásením Laureátov Nobelovej ceny za mier.

Na obrázku: M. Gorbačov (v pozadí my dvaja...)

 

Cieľom Svetového pochodu bolo posilniť svetový hlas za MIER, spojiť všetkých ľudí, ktorí si prajú vnútri v sebe, v myšlienkach, v pocitoch MIER - ale nie je ich počuť. Touto akciou boli vyzvaní k prejaveniu sa navonok akýmkoľvek tvorivým spôsobom v duchu mieru a nenásilia. 

 

Preto po celom svete sa diali spoločenské podujatia, na ktorých ľudia spievali, tancovali, maľovali, spolu kráčali verejnými priestormi, a snažili sa osláviť túto kvalitu či cnosť či stav života - a tým dať najavo, akú atmosféru života na Zemi si prajú do budúcnosti.

 

 

 

 

 

Na anglických web-stránkach pochodu možno nájsť stovky videí z you-tube z celého sveta, kadiaľ pochod prechádzal alebo kde sa ľudia k nemu aj nad jeho rámec pripojili.

 

 

 

Prierezové obrázky z celého sveta nájdete na:

 

Svetový pochod-youtube

 

 

 

 

 

Svetový pochod na Slovensku - ako sme sa pridali:

 

http://www.youtube.com/watch?v=3nkPimIHwu4

 

 Organizoval to Peter Živý spolu s humanistickým centrom vo Zvolene; v prípade Vášho záujmu o ďalšie informácie alebo o podporenie tohto projektu bude rád, ak sa mu ozvete (viď "Spojenie").

 

 

 

Odkazy na web-stránky:  

 

 

 

www.theWorldMarch.org

 

www.svetovypochod.cz

 

www.svetovypochod.estranky.sk