Choď na obsah Choď na menu
 


STAROSTLIVOSŤ O LES I O DUŠU

22. 8. 2012

Marcel Desax – dlhoročný spolupracovník a žiak Pära Ahlboma (pedagóg, skladateľ, zakladateľ školy v Solviku a vedúci školenia intuitívnej pedagogiky) ; bol triednym učiteľom v ním založenej škole Solvik (Järna, Švédsko), žiak a spolupracovník Iris Johansson (autistka a psychologička, nenásilná komunikácia); lektor na školení intuitívnej pedagogiky (zážitková prezentácia práce Pära Ahlboma a jeho kolegov v škole Solvik)

 

Starostlivosť o les a o dušu

 s Marcelom Desaxom

 

Marcel Desax:

„Život by bol jednoduchší, ak by som nebol stále vyrušovaný inými ľuďmi“ – Kým takto rozmýšľam, vlastne neberiem vážne svoj vlastný vývoj. Život mi najviac hovorí často tam, kde vznikajú trenia, kde zažívam odpor, kde mi ťažkosti hrozia, že ma vyvedú z konceptu.

Bolesti a strachy, ktoré sa pri tom vynárajú, sú mi veľkou pomocou, ak sa k nim správam tak, že ich nahliadam ako sprostredkujúcu reč. Túto reč môžem počúvať najmä cez svoje telo, pretože je to telo, ktoré necháva vyvstávať pocity.

 

Unaveným sa stávam, keď odmietam signály tela. Ja možem premeniť moj vlastný odpor na možnosť byť prítomný tu a teraz. To, čo sa vynorí v danom okamihu, nahlaidať ako podstatné a zobrať to vážne, aby som, keď prevezmem zodpovednosť za sovj vlastný vývoj, mohol otvoriť bránu, ktorá vedie k slobode. Z toho vyplýva, že vlastne možem byť rád, keď ma iní ľudia rušia (mi vadia), pretože tým dostávam zreteľný podnet vyvíjať sa ďalej a nestať sa šedým.

V mojich seminároch ide o to, ako môžem komunikovať so sebou samým, aby som potom mohol komunikovať so svetom. Jediný človek, ktorého môžem zmeniť, som ja sám. Ako sa teda možem správať ku svetu tak, aby som mohol byť spokojný, aj keď zďaleka s mnohým nesúhlasím, čo sa tam deje? Moje východisko leží v pedagogike. Ale spozoroval som, že vačšina toho, čo som tam našiel, má všeobecnú platnosť.

 

Praktické stretnutie, na ktorom sa môžeme naučiť zdravému staraniu sa o stromy a les – strednou cestou medzi „ponechaním na prírodu“ a znásilňovaním prírody; a tiež zdravému staraniu sa o dušu – a to hlavne v pre nás nepríjemných situáciách: alebo – ako z nepríjemných situácií spraviť pre seba šancu na vývoj...

 

Marcel Desax používa pojmy Iris Johansson, ktorá hovorí o "primárnom" a "sekundárnom". V primárnom ide vždy "o život" a my v našej civilizácii zvykneme zamieňať to kultuúrne, ...a racionálne, efektívne, na výsledok zamerané za to primárne a pociťujeme hodnotenia na tejto úrovni tak, akoby šlo "o život". To robí mnohé situácie v našich životoch komplikovanejšími než by mohli byť...

 

Primárny týždeň obsahuje dve časti.

 

Jednak jeden alebo dva bloky s rozhovorom v kruhu /rozhovorové kolečko/. Počas jedného týždňa s tou istou a relatívne malou skupinou sa možeme dobre prehĺbiť v „primárnom“ a dať mu priestor, ktorý v našom dnešnom svete zameranom na cieľ a zariadenom pre výsledok dostáva len zriedka. Dá sa nastaviť sa (naladiť sa?) úplne na seba samého a nechať si čas, aby sme spracovali to, čo zažijeme.

 

Tú druhú časť som si predstavoval tak, že v priľahlej prírode by sme prakticky pracovali a cvičili. Dalo by sa to nazvať ako kurz starania sa o les. Je to myslené ako možnosť prírodu ani nevykorisťovať, ani ju ponechávať na seba samú. Už dávno symbolizuje v rozprávkach a povestiach príroda a popri tom hlavne les oblasť duševna. Tým pádom pre mňa tieto dve časti spolu úzko súvisia, totiž, že sa budeme venovať tým oblastiam v nás a okolo nás, ktoré sú dnes buď znevažované alebo vykorisťované

 

 

PRAKTICKÉ :

 

Čas: 7. – 9. september 2012. Od piatku cca 12h (obedom¨) do nedele 15h/17h/podľa dohody..

Miesto: Kopec nad Utekáčom, na samote, uprostred prírody.

(Kto sa k nám nevie dostať prosím ozvite sa nám.)

 

Budeme pracovať na zušľachtení tohto miesta.

 

Spať je možné pod stanom alebo na sene. Variť si budeme spoločne.

Z dôvodu nedostatku vody (suché leto) si prosím doneste fľaše na vodu, budeme si ju nosiť z neďalekého prameňa.

 

Ozvite sa nám v prípade Vášho záujmu na email: zivysvet @ gmail.com

Alebo telefonikcky: 0902 175567